Historiek

De (graan)cirkel is rond

 

Bree, Opglabbeek, Bocholt, Bree. Voor de geschiedenis van Martens Traktor moeten we teruggaan naar Bree in 1880. Henri en Rochus Martens starten een zaak op, die zich toelegt op dors- en maaimachines. Authentieke Martens Dorsmachines worden door een honderdtal werknemers eigenhandig in de werkplaats gemaakt.

 

Theo Martens blaast in 1953 de familiale ondernemerstraditie nieuw leven in met de oprichting van een handelsonderneming. Hij begint een handel in landbouwmachines en legt met de verkoop en service van merken zoals Massey-Ferguson de basis voor het huidige succes. In 1972 wordt de firma omgedoopt tot Martens Traktor nv, tot vandaag een begrip in industriële en landbouwuitrustingen.

 

1
 
2

 

In 1982 start Jean Knevels als vertegenwoordiger. Later, als Theo Martens in 1993 de pensioenleeftijd bereikt neemt hij samen met zijn echtgenote Rita Neijens de onderneming over. De familie Martens verdween dan wel uit de eigendomsannalen van het bedrijf, maar de naam Martens Traktor bleef behouden.

 

Na al die jaren leek Martens Traktor vergroeid met Bree. In 2005 werd er echter uitgekeken naar nieuwe bedrijfsterreinen en viel de keuze op Opglabbeek. Aan de Nijverheidslaan werd een nieuw bedrijfspand opgetrokken met een grote moderne werkplaats en een geautomatiseerd magazijn. In 2009 laat JCB Benelux zijn oog vallen op het pand van Martens Traktor, en kiest Martens Traktor voor Bocholt. Nieuwe merken zoals Weidemann, Kramer, Neuson en Avant, evenals Claas tractoren hebben ondertussen het gamma weer uitgebreid.

 

Martens Traktor opglabbeek
 
Martens Traktor Vostert Bree

 

Maar heimwee bestaat echt. Martens Traktor bleef naar de heimat in Bree lonken. Toen de kans zich voordeed, werd die ook met beide handen gegrepen. Martens Traktor vestigde zich opnieuw op Industrieterrein Vostert, waar u nog jarenlang bij ons terecht kan voor nieuwe- en tweedehandsmachines, allerhande onderdelen en herstellingen.